English French German Italian Japanese Chinese Russian Spanish
Üye Girişi
Kullanıcı Adı :
Şifre :
Son Makaleler
Facebook
Haber Bülteni
Ad Soyad :
E-Mail :
Birinci kuşak mübadil Dudu Uykucu hayatını kaybetti
Çarşamba, 23 Şubat 2022
Birinci kuşak mübadil Dudu Uykucu hayatını kaybetti

İstanbul Başakşehir'e bağlı Kayabaşı Mahallesi'nde yaşayan birinci kuşak mübadillerin sonuncusu olan 110 yaşındaki Dudu Uykucu vefat etti.

1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasının üzerine 1924 yılında Yunanistan'ın Drama kazasının Kovitsa köyünden eski adı Ayayorgi olan İstanbul Başakşehir Kayabaşı köyüne 12 yaşında göç eden birinci kuşak mübadillerin sonuncusu Dudu Uykucu 110 yaşında hayatını kaybetti.

Kayabaşı Mahallesi'nde yaşadığı evinde yaşlılığa bağlı hastalığı nedeniyle hayata veda eden Dudu Uykucu, aynı zamanda yerel ve ulusal basının da yakından tanıdığı bir isimdi. 1924 yılında zor şartlar altında mübadele ettiğini sık sık dile getiren Dudu Uykucu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü yakından gören isimler arasında yer alıyordu. 110 yaşında yaşamını yitiren Dudu Uykucu aynı zamanda Kayabaşı Selanikliler Derneği onursal başkanıydı.

Mübadelenin hayattaki en son tanığı olan Uykucu'nun cenazesi öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Kayabaşı Köyiçi Mezarlığı'nda gözyaşları arasında toprağa verildi.

Etiketler: dudu uykucu
Yorumlar
Yorum Yazın
İsim:
E-Mail:
Web site / Blog:
Mesajınız:
2 + 32 =