English French German Italian Japanese Chinese Russian Spanish
Üye Girişi
Kullanıcı Adı :
Şifre :
Son Makaleler
Facebook
Haber Bülteni
Ad Soyad :
E-Mail :
Selanikli mübadillerden ata topraklarına ziyaret
Cumartesi, 18 Kasım 2017
Selanikli mübadillerden ata topraklarına ziyaret

Başakşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Kayabaşı Selanikliler Derneği tarafından organize edilen, Kayabaşı’nda yaşayan ikinci, üçüncü ve dördüncü kuşak mübadillerden oluşan, Kayabaşı Mahalle Muhtarı Doğan Azat’ın da eşlik ettiği 38 kişilik mübadele grubu adeta Yunanistan çıkartması yaptı. Atalarının mübadele ile göç etmek zorunda kaldıkları köyleri ve evleri gezen grup üyeleri dedelerinin, nenelerinin hatıraları ile duygusal anlar yaşadılar.

Kayabaşı’ndan karayolu ile hareket eden grup ilk durak olarak Türklerin yoğun olarak yaşadığı Yunanistan Gümülcüne’ye bağlı Çepelli köyünde mola vererek, sabah kahvaltısı yaptı. Çukur kahvede içilen Türk kahvelerinin ardından Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni ziyaret eden grup daha sonra 1924 yılında Atalarının mübadele ettiği Selanik’in Drama kazasına bağlı Kovitsa köyünü gezdi. Selaniklileri, mübadelenin 93. yılında yaptıkları gezide Kovitsa köyünün yerlisi olan 85 yaşındaki madam Vasiliki Georgiaohov, kendi evinin bahçesinde ağırladı. Kayabaşı Selanikliler Derneği Başkanı Cavit Kurt’un İstanbul’dan beraberinde getirdiği hediyeleri takdim etmesi ile duygulanan ve mutluluğu yüzünden okunan Madam Vasiliki de grup üyelerine yöresel hediyeler takdim ederek teşekkür etti.

Kovitsa köyünden ayrılmadan önce atalarının babaları ve dedelerinin uzun yıllardır Besmele sesi duyulmayan mezarlarının bulunduğu köy mezarlığını ziyaret eden grup, geziye refakat eden Kayabaşı Merkez Camii imamı Mehmet Bingöl hoca efendinin okuduğu Yasin-i şerif ile ata topraklarında yatan ölmüşlerinin mezarı başında dua etti. Mezarlık ziyareti ile Kovitsa ziyaretini sonlandıran grup daha sonra rehber eşliğinde Drama parkını, Yedikule Kaleyi gezdi. Ardından Atatürk’ün doğduğu evi gezen Selanikliler, hatıra fotoğrafı çektirerek, Kavala, Liman, su kemerlerini gererek yeniden Gümülcine’ye bağlı Çepelli köyüne geldi. Fırında özel olarak hazırlanan oğlak çevirmesi ikram edilen grup, İskeçe’ye geçerek, İskeçe Türk Gençler Birliği’ni ziyaret etti. Türk grubunu karşılayan İskeçe Türk Gençler Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, yardımcıları Ali Salihoğlu ve Bülent Hacı Salih, yaptıkları bu ziyaretten ötürü Türk heyetine teşekkür ederek, Kayabaşı Selanikliler Dernek Başkanı Cavit Kurt’a plaket takdim etti.

VATANA DÖNÜŞ
Üç günlük Yunanistan ziyaretinin ardından pazartesi günü ülkeye dönmek üzere yola çıkan mübadil torunları, düzenlenen geziden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirirken, heyet adına konuşan Kayabaşı Selanikliler Derneği Başkanı Cavit Kurt, “Biz gittiğimiz yerleri hep dedelerimizden nenelerinizden dinleyerek büyüdük. Buraları görmek bizim hayalimizdi. Çok değişik duygularla ülkemize dönüş yapıyoruz. Ayrıca iki ülke arasındaki gelişmekte olan ilişkilere katkıda bulunmanın hazzını yaşıyoruz. Bu bağlamda buraları görmemize vesile olan ve 'kültürel etkinlikler çerçevesinde bu tür etkinlikleri her yıl yapalım. Gidemeyenler gidip atalarının topraklarını görsün, o atmosferi orada yaşasın' diyen Başakşehir Belediye Başkanımız Av. Sayın Mevlüt Uysal’a teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

GEZİ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Haber: Kayabasimahallesi.com Fatih Halı Yıkama

Etiketler: Kayabaşı Selanikliler Derneği Selanik Gezisi,selanik,selanikliler,selanik gezisi,yunanistan gezisi,B
Yorumlar
Yorum Yazın
İsim:
E-Mail:
Web site / Blog:
Mesajınız:
43 + 31 =